Helstekt lammelår av villsau
Henniie
Henniie

Helstekt lammelår av villsau

 • Vurder denne oppskriften!
 • Din vurdering
Sammenlagt vurdering 5 1 vurderinger

Ingredienser

 • 1. Sett ovnen på over og under
 • 4. Del opp hvitløken i små båter. Gjerne litt spisse, sånn de går lettere inn i låret. Del opp passende rosmarinkvaster. Stikk den tynne spisse kniven inn i låret, sånn du får hull til hvitløken og rosmarinkvastene. Legg så lammelåret i den ildfaste formen eller stekeformen.
 • 6. Sett i ovnen, og husk og sette steketermometeret i kjøttet

Instruksjoner

  Låret vårt ble tatt opp fra fryseren dagen før det ble tilberedt. Og det har ligget og tint seg i kjøleskapet.

  1. Sett ovnen på over og under-varme, på 125°C. Jeg har forhørt meg med kokken i ettertid, han bruker 130°C, da for å gi låret en litt mer krispy overflate. Dette gjør du som du vil. Steketiden er ca. 3 timer. Bruk steketermometer, da vet du når den er ferdig. Stikk steketermometeret i kjøttet, vekk fra beinet. Og når steketermometeret viser ca. 70 ºC er steken medium og ved 76 ºC er den gjennomstekt. Vi stekte låret til det var 73°C, sånn at kjøttet blir "medium pluss", anntar jeg at det heter på restaurant-språket.

  2. Låret er helt, så det første jeg må gjøre er og sage over leggbeinet (sånn låret passer i ovnen) med en snekkersag eller lignende, og bruker en tynn skarp kniv til å skjære bort isbeinet, eller nøkkelbenet om du vil. Det legger en veldig god video på YouTube lagt ut av matprat, om hvordan du gjør det. Jeg skulle virkelig ønskt jeg så denne første gangen jeg laget det, for da ble det litt mye tull. Men når du ser noen gjøre det, så blir det straks litt enklere! Ikke kast beinet eller eventuelle kjøttstykker du har skjært bort - det skal brukest! Det setter smak!

  3. Masser salt og pepper inn i låret. Jeg bruker kvern til dette fordi jeg tilbake til tiden jeg jobbet på hotell lærte meg at fersk-kvernet pepper og salt er bedre av en eller annen grunn, som jeg ikke husker i farten. Jeg har bare vendt meg til å kverne både pepper og salt selv. Så har du ikke kvern, bruker du ferdig malt salt og pepper.

  4. Del opp hvitløken i små båter. Gjerne litt spisse, sånn de går lettere inn i låret. Del opp passende rosmarinkvaster. Stikk den tynne spisse kniven inn i låret, sånn du får hull til hvitløken og rosmarinkvastene. Legg så lammelåret i den ildfaste formen eller stekeformen.

  5. Skrell og del opp gulrøtter, pastinakk og sellerirot. Del løken opp i fine båter. Fordel grønnsakene og løken rundt lammelåret. Legg også benet du har skjert bort, og eventuelle kjøttbiter i formen også. Dette setter en god smak på kraften som legger seg i bunnen av formen. Slå på vann, ca. 0,7 - 1 l.

  6. Sett i ovnen, og husk og sette steketermometeret i kjøttet - dersom du ikke har gjort det. En annen ting er og plassere steketermometeret sånn du faktisk ser hvor mange grader kjøttet er uten og måtte åpne ovnsdøren. La det stå sånn til det når den tempraturen du ønsker. Et lammelår på ca 2,5 kg, trenger ca 3. timer steketid.

  7. Når lammelåret har kommet opp i den ønskelige tempraturen, så tar du ut hele formen. Setter den på kjøkkenbenken eller der du føler for at den skal stå. Slå skyen ut av formen. Her fikk jeg hjelp av mamma, litt avansert og balansere på ett ben og gjøre det. Så pakket vi låret og grønnsakene inn i aluminiumsfolie og lot det stå å hvile seg i 15-20 minutter. Da er det klart til servering.


  Forslag til tilbehør: soppstuing og fløtegratinerte poteter.

Kommentarer

Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.